Stationsplein

Vernieuwing Station Tilburg

Station Tilburg is volop in verbouwing. Het station telt nu dagelijks 30.000 reizigers. Dat zijn er in 2020 ruim 40.000. Om de toegankelijkheid en doorstroming te verbeteren, krijgt het station een brede doorgang onder de spoorlijnen, met nieuwe entrees en pleinen aan de kant van de Spoorlaan en de kant van de wijk Theresia.

Deze onderdoorgang wordt voor de reizigers aantrekkelijk gemaakt met diverse winkels en voorzieningen. Ook komen er opgangen naar alle perrons met liften en roltrappen. Op die manier kunnen ook mensen die slecht ter been zijn straks zelfstandig met de trein reizen. Ter hoogte van de Willem II-straat komt een tweede ondergrondse passage voor voetgangers en fietsers onder het spoor door. Het stationsgebouw zelf wordt ingrijpend gerenoveerd en er komt een nieuw busstation. Naar verwachting duurt de verbouwing van het station tot het najaar van 2016.

Burgemeester Stekelenburgplein
Het plein dat aan de noordkant van het station komt, gaat het Burgemeester Stekelenburgplein heten. Dit wordt dé centrale locatie in de Spoorzone. Het verbindt de toekomstige noordelijke entree van het station met de Burgemeester Brokxlaan. Aan het nieuwe plein ligt onder andere de Polygonale loods, de LocHal en het Tilburg Trade Center. Verwachting is dat het eerste deel van het plein voor de zomer van 2016 opent.